Gospodična, ki se je vsi bojijo: TRMA!

Izbruhi trme so močni in intenzivni (pa tudi zelo glasni) izbruhi čustev. Zaradi tega se lahko zgodi, da starši velikokrat ne vedo, kaj naj naredijo. Nekateri so preplašeni, nekateri brez moči, določeni pa so zelo jezni. Tako, kot želite disciplinirati svojega otroka, morate najprej začeti pri sebi: disciplinirati morate sebe. Vaš otrok je izgubil nadzor na čustvi, zato ste vi v vlogi, v kateri umirjate in vzpostavljate red.

Od vas to najprej zahteva, da imate pod nadzorom svoja čustva. Šele ko imate pod nadzorom lastna čustva, lahko začnete upravljati z otrokovimi. Če kažete podobna čustva kot vaš otrok, potem ga učite, da so čustveni izbruhi povsem sprejemljivi. Vsi vemo, da niso. Samo predstavljajte si, kako čudno bi vas gledali sodelavci, če bi sredi pisarne začeli glasno tuliti in se metati po tleh, ker niste dobili najugodnejše ponudbe. Včasih se nam zdi, da bi to potrebovali, vendar tako neobrušeno kazanje čustev v naši družbi ni primerno. Ker želite otroka naučiti čim več čustvenih in socialnih veščin ter ga tako pripraviti na življenje, morate najprej prevzeti nadzor nad svojimi čustvi in potem nad celotnim dogodkom.

Če izbruhe trme ignorirate – nekateri starši to počnejo, saj so ugotovili, da v vsakem primeru mine – potem ste lahko prepričani, da se bodo še velikokrat ponovili.

Vedite, da pogojevanje pri izbruhih trme ni učinkovito. Pogojevanje pomeni nekaj takšnega: če se ne pomiriš takoj, ti bom za dva dni vzela tvojega najljubšega medvedka. Ali pa: če nehaš jokati, dobiš sladoled. Pogojevanje ne deluje iz dveh razlogov:

  • otrokova čustva so tako intenzivna, da vas enostavno ne sliši in
  • ker vas ne sliši, ga ne morete prepričati z razumnimi ali logičnimi dejstvi in prigovarjanjem.

Zato je vaš edini cilj, da otroka umirite in pomirite.