Mnenja

Zdravilne zgodbice 1. del

Razvojno obdobje malčka je čas hitrega razvijanja samostojnosti, ki pa jo malčki in malčice gradijo na varni razdalji od staršev in ob ‘izdatni’ podpori odraslih oseb, na katere so čustveno navezani. Spoprijemanje malčic in malčkov z za to obdobje značilnimi razvojnimi nalogami in težavami je različno, zato tudi potrebujejo prilagojeno pomoč odraslih oseb, da bi jih premostili. Zdravilne zgodbice avtoric Petre Julie Ujawe in Mie Bone si zaslužijo ime zdravilne, saj z izbranimi vsebinami, toplimi besedami, prepletanjem domišljije in resničnosti, opisi junakov in junakinj, s katerimi se otroci identificirajo, delujejo kot ‘obliž na rano’, kot sporočilo staršem, da ovire niso nepremostljive, da ne gre le za težave njihovega malčka/malčice in da so, čeravno majhne težave, lahko za malčka/malčico velike. Pomembno se mi zdi, da starši, stari starši in druge odrasle osebe zgodbice otrokom berete večkrat in tako odprete poti do malčkovih čustev, razuma in domišljije.
Prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja

Katarina Habe

Otrok se v vsakem razvojnem obdobju sooča s številnimi psihološkimi izzivi in starši moramo biti pogosto domiselni pri iskanju pristopov, kako otroku ob takšnih prelomnicah stati ob strani in mu pomagati, da se z izzivom sooči in ga usvoji. Knjigo Zdravilne zgodbice odlikuje zelo praktičen pristop k razvojnim izzivom malčkov in nagovarjanje v slikovitem, privlačnem jeziku. Prednost knjige je, da vsebuje zgodbe za številne položaje, v katerih se znajdejo 1- do 3-letniki. Zgodbice so kratke, tako da lahko otroci do treh let zlahka ohranijo pozornost. Glavni junaki so simpatični, kar otrokom omogoča identifikacijo z njimi. Posebna dodana vrednost je v terapevtskem pristopu, ki je neopazno vpet v zgodbe. Prvine nevrolingvističnega programiranja je mogoče zaznati v izbranem jeziku in drobnih konkretnih namigih za odpravljanje različnih otrokovih stisk. To avtorici storita na spreten in ustvarjalen način, s tem pa ponudita otroku in staršem orodje, s katerim otroku omogočimo pozitivno spremembo v kratkem času.
Pred nami je odličen priročnik za starše, ki temelji na razvojno psiholoških spoznanjih, in zbirka prijetnih zgodb za otroke, ki bodo olajšale marsikatero njihovo stisko.
Doc. dr. Katarina Habe, psihologinja

Lili Žagar

Lili Žagar

Zdravilne zgodbice je knjiga, ki nedvomno sodi na knjižno poličko v vsaki otroški sobi, in je knjiga, po kateri boste starši skupaj z otroki pogosto posegali. Ne samo zaradi zanimivih in čudovitih zgodbic, temveč predvsem zato, ker boste lahko otroku na prijeten, razumljiv in njemu najljubši način, tj. je s pripovedovanjem zgodbic, približali težavo, s katero se v določenem obdobju sooča, in mu pokazali pot iz nje. Katerega otroka pa ni kdaj strah teme ali zdravnika, gre morda nerad v vrtec, zvečer sam težko zaspi ali ima obdobje trme? Starši, ne glede na to, kako močno se trudimo z vzgojo naših sončkov, se vsem težavam zgodnjega odraščanja žal ne moremo izogniti. In ravno v takih primerih je ta čudovita knjiga nepogrešljiva.
Lili Žagar, voditeljica

 

Zdravilne zgodbice 2. del

V Zdravilnih zgodbicah se avtorici na prisrčen in zabaven način lotevata tematik, ki so znane marsikateremu staršu majhnih otrok in seveda tudi otrokom samim. V zgodbicah avtorici domišljiji puščata prosto pot in tako ustvarjata svet, ki je otrokom blizu. Zgodbice odlikuje raznolikost svetov – od živalskih, podvodnih, vesoljskih, dinozavrskih, viteških pa do čisto običajnih in celo takih, kjer hladilniki govorijo in je nasploh vse mogoče. Starši lahko ob skupnem branju z otroki preverijo zdravilnost posameznih zgodbic, obenem pa jim zgodbice nudijo priložnost za iskren in spoštljiv pogovor z otroki o določeni temi. Še posebno vrednost imajo zgodbice, ki se osredotočajo na podporo otrokovemu razvoju.
Dr. Maša Vidmar, univ. dipl. psih., Pedagoški inštitut

Zdravilne zgodbice so z eno besedo – čudovite! Popolnoma so me navdušile, ne samo, ker sem starš in je vsaka taka pomoč več kot dobrodošla, ampak tudi po čisto človeški plati – lotevajo se zelo širokega spektra področij, in to na izjemno zabaven, neprisiljen in jasen način. Moj Luka jih je z zanimanjem poslušal, sploh tisto o deljenju igrač – kar naprej razpreda o mali hobotnici, ki ni hotela deliti svojih kamenčkov! Otroci so bistri in hitro dojemajo, zgodbice pa so ravno prave dolžine, da je bistvo jasno izraženo. Vse pohvale avtoricama za izbiro tematik, predvsem pa za ustvarjalen nabor imen in raznolikost okolij, v katerih se zgodbe dogajajo, od morja do tujih planetov! Vsekakor so postale in ostajajo reden repertoar naših večernih pravljic.
Nuška Drašček, pevka

Vsi starši in pedagogi potrebujemo pomoč pri skrbi in vzgoji otrok. Stalno izobraževanje in osebni razvoj nam omogočata, da malčkom lahko pomagamo pri gradnji dobrih temeljev, ki jim bodo pomagali pri soočanju z življenjskimi izzivi ter spoznavanju in sprejemanju samega sebe. Malčki se vsakodnevno srečujejo z različnimi stiskami in ob sebi potrebujejo tople, sočutne, ljubeče in iskrene vzgojitelje, ob katerih se počutijo varne in sprejete. Vsekakor pa vedno z veseljem sprejmemo in uporabimo pripomočke, ki nam pomagajo pri soočanju s stisko in razumevanju le-te. Zdravilne zgodbice sem kmalu po izdaji prebrala otrokom in so bile tudi odlično izhodišče za pogovor o strahovih in stiskah, s katerimi se srečujejo.
Zelo sem se razveselila drugega dela Zdravilnih zgodbic, saj otroci odraščajo in se zato srečujejo z drugačnimi stiskami kot v jasličnem obdobju. Zdravilne zgodbice prebiramo tudi v vrtcu in z njihovo pomočjo spodbujamo pogovor o čustvih in stiskah.
Jana Fleišer, zasebni vrtec Dobra teta

MNENJA STARŠEV

Kot veliko malčkov, je imel tudi naš Matevž težave s trmo. Izbruhi so se vrstili drug za drugim in čeprav je šel tudi nama z možem zaradi tega včasih že skoraj na živce, naju je še najbolj skrbelo, kaj to pomeni zanj oziroma kako se mora ob teh notranjih bojih počutiti. Poskusila sva že marsikaj, vključno z discipliniranjem, pa nič ni učinkovalo. Zdravilne zgodbice mi je priporočila znanka v čakalnici pri pediatru in moram priznati, da z možem nisva pričakovala čudeža, ampak sva samo iskala dodatno pomoč. Najprej sva skupaj prebrala uvod, ki je bil zelo informativen, potem pa sva se lotila branja pravljice o volkcu Aleksu. Matevž ima pravljice zelo rad, zato se je hitro vživel in kar sam rekel, da je Aleks tak, kot je on včasih. Ko se ga je naslednjič polotila trma, sem ga spomnila na Aleksa. Ubogal je in naredil tako kot volkec, čeprav še vedno s trmo. Pravljico smo brali precej konsistentno približno tri tedne, že po prvem tednu pa se je poznala sprememba. Njegovi izbruhi trme so zdaj veliko bolj redki in Matevž komaj čaka še kakšno drugo pravljico.
Valentina

S knjigico Zdravilne zgodbice podiramo rekorde. Najprej smo brali Minko, ker moj 3-letnik ni hotel v vrtec. Po dveh dneh je šel brez joka v vrtec. Potem pa smo morali opustiti še dudo. Že po prvem branju se je od nje poslovil. Moje življenje je res bolj enostavno, moj otrok pa tudi deluje bolj zadovoljen!
Saša

Moja Sara se je zelo upirala vrtcu in vsako jutro jokala kot dež. Ne le, da se mi je trgalo srce vsakokrat, ko sem jo pustila tam, pač pa sem se počutila tudi popolnoma nemočno. V Zdravilnih zgodbicah sem našla zgodbo o lisički Minki, ki premaga ta strah s pomočjo očka in mamice. Že takoj naslednje jutro je pred vrati vrtca Sara zahtevala poljubček kot ga dobi Minka in prvikrat resnično uživala v vrtcu. Celo njena vzgojiteljica je bila popolnoma presenečena. Čez kak teden me je vprašala, kako smo uspeli potolažiti Saro in kdo neki je ta Minka, o kateri ves čas govori in za katero že drugi starši sprašujejo, kdo je, ker vsi otroci v vrtcu hočejo Minko. Ta lisička je resnično prava zvezda v naši družini, saj nam je pomagala premagati eno največjih težav, s katerimi smo se kot družina soočali do sedaj.
Klara

Imate tudi vi dobro izkušnjo s katero izmed zgodbic? Delite jih! Z veseljem prisluhneva…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s