Za starše ali njihove otroke? Za vse!

Pozdravljeni!
Na internetu sem zasledil vaše Zdravilne zgodbice. Ker je priročnik v knjižnici težko dobiti, me nekaj zanima: moj malček je star leto in pol, zdaj ga zgodbice še ne pritegnejo. Ali so v priročniku opisani tudi kakšni drugi pristopi k vzgoji (npr. kako zmanjšati trmo ali nočne more in pomagati pri uspavanju)? Je knjiga namenjena predvsem otrokom starejšim od treh let?
Uroš

Lepo pozdravljeni!
Najlepša hvala za vprašanje. Priročnik Zdravilne zgodbice je namenjen staršem, da ga berejo svojim malčkom in otrokom do 3. oziroma 4. leta. V priročniku ni postopkov, kjer bi imeli “vzgojne” strategije zapisane po korakih (npr. kako ustaviti izbruhe trme). Takšen priročnik, ki je namenjen staršem, imam v pripravi in ga že pišem (če bo vse skladno s časovnicami, bo izšel do poletja). Zdravilne zgodbice skozi vsebino zgodbic otroku pomagajo predelati negativna čustva (ki jih starši zaznavamo oziroma definiramo kot trmo, nočno prebujanje…) in oblikovati primernejše vedenje.

Če vašega malčka zgodbice še ne pritegnejo, ga začnite “učiti” poslušanja oziroma kulture branja. Najprej začnite s slikanicami, potem pa uvedite malo daljše zgodbice. To naj postane del večerne rutine, ko je malček že po naravi (če ste spalno rutino izpeljali pravilno) umirjen. Takrat mu lahko preberete tudi izbrano zdravilno zgodbico; če prej zaspi, vseeno dokončajte branje zgodbe, saj njegovi možgani vsebino še vedno sprejemajo.

Za vsa nadaljnja vprašanja sem vam vedno na voljo. Vesela pa bom tudi vaše povratne informacije, kako vam gre z večerno in bralno rutino.