Kako podpreti razvoj otroških možganov?

V prvem letu otrokovega življenja se velikost njegovih možganov podvoji. Prve izkušnje in optimalno okolje predstavljajo pomembne dejavnike za zdrav razvoj otrokovih možganov. Kot starši lahko naredite veliko, da podprete optimalen razvoj svojega otroka.

Temelj je vaša pozornost
Najnovejše študije o razvoju dojenčkovih možganov vedno znova potrjujejo, kako pomembna je pozornost, ki jo dojenček prejme od svojih staršev. Ljubeča in iskrena interakcija otroku daje občutek varnosti, kjer pridobiva nove izkušnje. Najboljše, kar lahko storite za razvijajoče se možgane dojenčka je, da mu posvetite čim več iskrene pozornosti. Vaš otrok mora vedeti, da ste mu vedno na voljo; ko joče, mora vedeti, da ga boste potolažili in ko se je pripravljen igrati, mora vedeti, da se boste na njegovo željo odzvali.

Veliko igračkanja
Ko otroka crkljate in ste celo malo navihani (ker cmokate njegove podplate ali pa ga žgečkate po trebuščku), spodbujate sproščanje hormonov, ki so potrebni za rast možganov. Študija na nedonošenčkih je pokazala bistveno razliko pri tistih, kjer so jih mame trikrat dnevno božale po nogicah vsaj 15 minut. Ti nedonošenčki so šli domov prej kot skupina tistih, ki so samo ležali v inkubatorju. Pokazalo se je, da so tudi bolj pozorni in motorično spretnejši.

Spodbuda
Večina malčkov lahko okoli 12. meseca reče dve ali tri enostavne besede; mama in ata. Okoli 18. meseca se otrokov besedni zaklad razširi na 50 besed in pri vsaki novi besedi ga spodbujajte in pohvalite. To lahko počnete vedno znova in znova, saj se otroci na pohvale zelo dobro odzivajo. S tem pa še dodatno spodbudite njegov razvoj.