Vpliv stresa na otroke

Dojenčki in malčki se vsak dan soočajo s stresnimi dogodki, ki predstavljajo povsem običajen del njihovega življenja. Malo stresa predstavlja pomembno sestavino otrokovega razvoja, saj se skozi te izkušnje uči upravljanja z negativnimi čustvi. Stresni dogodki pa morajo biti v mejah zdravih izkušenj (npr. rad bi svojega plišastega medvedka, vendar ne morem priti do njega).

Številni starši danes še vedno mislijo, da si dojenčki in otroci, ki so mlajši od treh let, stresnih dogodkov ne zapomnijo. Tudi če si jih zavestno ne zapomnijo ali pa ne razumejo, kaj se je zgodilo, se stresna izkušnja zapiše v njihovo podzavest in vtisne v spomin. Izkušnje, ki so povezane z močnimi čustvi, imajo na nas močan vpliv skozi celo življenje.

Svojega otroka ne boste uspeli ali mogli zaščititi pred vsemi stresnimi dogodki, lahko pa pomembno vplivate na to, da zmanjšate njihove negativne učinke. Ena učinkovitejših metod je branje zgodbic, ki otrokom pomagajo predelati negativna čustva. Prav tako je pomembno, da otroku nudite mirno in sproščujoče okolje, da ste resnično prisotni, ko vas najbolj potrebuje. Otrok potrebuje občutek varnosti, sploh ko je v stresu ali ga je strah, zato ga pocrkljajte. Njegov stres boste učinkovito zmanjšali, če boste govorili mirno in počasneje. Otroci že zelo zgodaj razumejo enostavne razlage, zato mu povejte, kaj se je zgodilo in mu ponovno zagotovite, da je varen in da ga imate radi. Vaša bližina in pomirjujoče besede delajo čudeže!

Če se vaš otrok odzove z agresivnim vedenjem, je to lahko znak, da je v stresu in da ga ne zna sprostiti na drugačen način. Otroci svoje notranje občutke (tako negativne kot pozitivne) vedno kažejo navzven. Takrat mirno pristopite k otroku in ga povprašajte, kaj se dogaja. Če je premajhen in še ne govori, mu pomagajte ubesediti njegove občutke. To lahko storite nekako takole: “Vidim, da se jeziš. Jeza je v redu, vendar to ne pomeni, da lahko brcaš!”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s