Agresivni elementi otroške igre

Moja triletnica v vrtcu zelo grize. Druži se tudi samo s fantki in se z njimi igra, pretvarjajo se, da se streljajo in včasih se bojim, kako lahko tovrstna igra vpliva nanjo. Kako naj jo usmerim v drugo igro ne da bi s tem utišala določen del nje, ki se rad igra fantovske igre?
Sabina

Vaša deklica uživa v skupinskih igrah, kar je povsem običajno za otroke njene starosti. To pomeni, da otroci v skupinski igri sledijo skupnim pravilom in se igrajo, kar se igrajo drugi. Na žalost je igra, ki so jo razvili v njeni skupini, malo bolj obarvana z elementi, ki lahko spodbujajo destruktivno vedenje. Priporočam vam, da svoje bojazni najprej posredujete vzgojiteljci, ki mora biti pozorna na vsebino in elemente igre, ki jo razvijajo otroci. Verjamem, da je vzgojiteljica že zdaj pozorna na to, da so otroci na varnem, lahko pa bi dodala še ”vzgojni” element in otrokom razložila, zakaj streljanje ni primerno in jih usmerila v druge dinamične aktivnosti, skozi katere bi lahko izživeli potrebo po ”norenju”. Velikokrat se zgodi, da otroci agresivno vedenje razvijejo zaradi potrebe po gibanju, kar je posledica nakopičenih notranjih impluzov (npr. strahu, frustracije, napetosti). Ker tega ne znajo sprostiti na drugačen način, lahko kažejo tendence agresivnejših oblik vedenja.

Povsem enako svetujem tudi vam: agresivna vedenja vaše triletnice prekinite tako, da jo boste vključili v gibalne aktivnosti (lahko gresta na sprehod ali v park, kjer je veliko možnosti za gibanje). Poleg tega pa ji ponudite možnost za družabne igre, s katerimi ne utišate bolj borbenega in tekmovalnega dela njene osebnosti. Strinjam se z vami, da nima smisla, da jo preusmerjate k punčkam in tipičnim dekliškim igram. Izberite igre, kjer ste lahko vi dober zgled; v parku lahko tekmujeta, katera bo hitreje pretekla določeno razdaljo in ko izgubite, to prenesite in ji razložite, da ste bili počasnejši (tako se bo naučila, da pri izgubljanju ne potrebuje izpada trme ali joka, kar dolgoročno prinese boljše soočanje z notranjimi impulzi). Lahko se organizirate tako, da na obisk povabite prijatelje z otroki. Svoji triletnici tako omogočite, da razširi okvir iger oziroma soigralcev. Zdaj se večino časa igra z vrstniki v vrtcu, ki predstavljajo en okvir. Z drugimi soigralci in drugačnimi igrami bo pridobila nove izkušnje in razširila svoje znanje.

Ko triletnica grize, je zelo pomembno, da ji odločno razložite, da se tega ne počne in da naj to vedenje opusti. Od vas mora vedno znova dobiti dosledne smernice, kaj je dobro vedenje in s čim prekrši pravila. Vedno izpostavljam, da je komunikacija zelo pomembna: otrokom povejmo, kaj od njih pričakujemo in po določenem številu ponavljanj bodo razumeli, kako naj se vedejo. Bodite vztrajni in dosledni!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s