Različni pogledi na vzgojo

Živimo v hiši z moževimi starši, ki želijo najina dva otroka vzgajati na zelo drugačen način. To pomeni, da jima je dovoljeno praktično vse. Fantek je star devet let, punčka pa tri in ker ju pogosto tudi pazita, pobereta v vrtcu, ker z možem dolgo delava (do 17h) in ne želiva, da otroci ostajajo pozno v vrtčevski oskrbi, sta otroka zmedena. Seveda je logično, da stari starši vnuke razvajajo, vendar nama to otežuje vzgojo, predvsem pa je starejši že dovolj star, da reče: “Ampak pri babici pa lahko.” Poleg nujnega pogovora, ki naju z možem čaka s taščo in tastom, me zanima, kako naj to uvedbo spremembe vzgoje pojasnim otrokoma in kako lahko narejeno ‘škodo’ popravim. Se otroke da “prevzgojiti”?
Polona

Pri vzgoji otrok je najpomembnejša sestavina doslednost. Očitno je, da ste pred izzivom, kako doslednost zagotoviti v obeh okoljih (doma in pri babici), ki sta za otroka v tem trenutku zelo pomembni. Vsak izmed nas potrebuje pravila in meje, zato da vemo, kaj je dovoljeno in kaj okolje od nas pričakuje. Pravila predstavljajo varnost, saj lahko nam psihološko omogočijo, da znamo predvideti reakcije svojega okolja. Ker se otroci v najzgodnejših letih svojega življenja učijo vseh teh pravil, je doslednost zelo pomembna. S tem jim omogočite občutek stabilnosti. Že sami ste omenili, da se morate pogovoriti s tastom in taščo, kar pozdravljam in spodbujam. Zelo pogosto se zgodi, da vsak vzgaja po svojih najboljši močeh, vendar so ti pristopi lahko različni, kar posledično privede do zmedenosti otrok. Vi pa imate težave, ker morate “krotiti” njihovo neposlušnost in slabo vedenje. Zato se z možem dogovorita, kako bosta vodila pogovor. Najboljši in zelo uporaben namig, ki vam ga lahko dam, je, da pogovor vodite prijazno in razumevajoče (brez očitkov). Vaš končni cilj bi tako moral biti, da imate skupna pravila, ki jih lahko zapišete na papir, da bodo vidna v vsakem trenutku (zelo pogosto se lahko zgodi, da na pravila malo pozabimo, ko so zapisana, pa se jim veliko bolj zavežemo).

Prepričana sem, da bosta tašča in tast vajine usmeritve sprejela; sploh, ko jih bosta sistematično in logično predstavila. Zavedajte se (to lahko tudi izpostavite), da imate vsi skupen cilj. To je, da želite vzgojiti srečne in zadovoljne otroke. To lahko enoastavno dosežete z doslednostjo pri izvajanju pravil, kar pomeni, da morate prav vsi pravila uskladiti. Da bosta babica in dedek vendarle imela možnost za razvajanje, ste lahko pri kakšnem (vednar ne več kot enem) pravilu malo popustljivi; morda se otroka lahko igrata zunaj dalj časa ali pa jima ni treba pojesti solate …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s