Ljubosumje pri šestih letih

Pozdravljeni!
Naš šestletnik se odpravlja v šolo in po tem, ko nikdar ni kazal ljubosumna na štiri leta mlajšega bratca, se zadnje čase pojavljajo močni izbruhi ljubosumja. Običajno se zgodijo zvečer, ko je utrujen in se ne vežejo na kakšno posebno tematiko. Otroci naj bi po mojem vedenju ljubosumje do tega leta že prerasli, zato me zanima, kaj bi lahko to zadnje čase sprožalo?
Kristina

V vprašanju in opisu težave, s katero se srečujete, ste podali zelo pomemben uvid v notranje doživljanje vašega 6-letnika. Ko je utrujen, na površje priplavajo negativna čustva, ki jih čez dan uspešno in primerno predeluje. Okoli četrtega leta so otroci že sposobni nadzorovati notranje impulze, ki so posledica močnih čustev. To od njih zahteva veliko mentalnega napora, saj teh procesov še niso povsem ponotranjili oziroma avtomatizirali. Da boste lažje razumeli, da gre pri otrokih na začetku, ko osvajajo nove znanja in veščine, pravzaprav za “delo”, vam podam sledeč primer: spomnite se, kako je bilo, ko ste prvič sedli v avtomobil in se začeli učiti vožnje. Prav vsaka operacija (zaviranje – kdaj in kako močno, prestavljanje, prehitevanje … ) je od vas zahtevala veliko pozornosti, osredotočenosti in mentalnega dela. Zdaj vozite avtomatično.

Povsem enako se dogaja pri usvajanju najbolj osnovnih vedenjskih reakcij in ko je vaš 6-letnik spočit, ima dovolj mentalne energije za upravljanje (negativnih) čustev. Ko je zvečer utrujen, filtri popustijo in na plan privre ljubosumje, destruktivno vedenje in tečnoba. Starostna razlika med vašima otrokoma je ravno pravšnja, da starejši vidi in razume, da ima več obveznosti (npr. mora pospraviti čevlje in pripraviti mizo, medtem ko njegovemu mlajšemu bratcu tega ni treba) in da so pričakovanja z vaše strani že bolj resna (npr. “ne tepi mlajšega brata”, “pusti mu njegove igrače”). To so lahko pri otroku, ki kaže tendence ljubosumnega vedenja, sprožilci za njegove reakcije.

Pomembno je, da ste pri zahtevah in pravilih dosledni, nikakor ne popuščajte. Njegovo ljubosumje pa lahko omilite in zmanjšate tako, da zvečer uvedete rutino, kjer mu boste “priznali” mesto starejšega; praktično to pomeni, da najprej za spanje pripravite mlajšega, potem pa še starejšega otroka. Vsekakor naj bo vaš čas za oba otroka ločen, to vam nudi veliko možnosti, da svojemu starejšemu sinu v postelji umirjeno zagotovite, da ga imate radi in mu razložite, kaj čuti in kaj bi lahko bili razlogi za te občutke. Presenečeni boste, kakšne čudeže naredi takšen ljubeč večerni pogovor. Vaš otrok bo dobil zagotovilo, da razumete, kako se počuti, in da ga imate radi. Vedno bolj bo sprejemal dejstvo, da je starejši. Za krepitev povezave med vami ter njim in očetom je morda smiselno, da v urnik vključite tedensko (ali vsake 14 dni) aktivnost, ki je namenjena samo vam in otroku oziroma očetu in otroku, brez mlajšega bratca.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s