Dojenčkovo zdravje določeno pred spočetjem

Skoraj vsi starši za zdravje svojega otroka začnejo skrbeti šele, ko izvedo veselo novico, ki jo potrdi nosečniški test. Nosečnice postanejo zelo pozorne na hrano, bolj disciplinirane so pri gibanju… Nova študija (2014) Univerze v Adeiladi pa izpostavlja, da je zdravje dojenčka v veliki meri odvisno od zdravja strašev, še preden je otrok spočet.

Slabo zdravje enega ali obeh staršev pred otrokovim spočetjem predstavlja kritičen dejavnik pri otrokovem zdravju. Življenjski slog pomembno določa, koliko sta zdrava starša. Če se pred otrokovim spočetjem malo gibljeta in prehranjujeta neredno, z malo sadja in zelenjave ali sta kadilca, njuno zdravje postopoma peša. Ne nujno tako, da bi to starša lahko opazila že kot različne zdravstvene simptome, vendar tako, da dolgoročno hitreje trošita naravne zaloge vitalnosti in dobrega počutja. Vsi ti negativni okoljski signali se prenašajo v zarodek.

Študija izpostavlja povezavo med slabšim zdravjem staršev (npr. kajenje, previsoka telesna teža, preveč stresa…) in kasnejšimi zdravstvenimi težavami otroka, vključno s povečano možnostjo sladkorne bolezni, kardiovaskularnih težav ali avtoimunih bolezni.
Če načrtujete nosečnost, potem je pravi čas, da že zdaj spremenite svoj življenjski slog. Odločite se za bolj zdrave navade: opustite kajenje, uživajte v gibanju in sadju ter zelenjavi. Zelo učinkovit namig je, da se oba s partnerjem že pred nosečnostjo odločita za uživanje folne kisline. S tem boste svojemu otroku zagotovili zdrav začetek (in nadaljevanje) življenja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s