Televizija v ozadju škodi otrokom

Kadar ste z otroki, ugasnite televizijo. Kadar jim dovolite, da jo gledajo, pa poskrbite, da gledajo programe, ki spodbujajo njihovo zanimanje za učenje. Ne zamotite jih z oddajami ali risankami, s katerimi ne bodo ničesar pridobili.
To, da se otroci iz vsega učijo in da vse vpliva na njihov razvoj, zagotovo že veste. Televizija in starševstvo vplivata tudi na socialni in čustveni razvoj otrok. Če je televizija prižgana v ozadju, medtem ko se otrok v istem prostoru igra, lahko to preusmeri njegovo pozornost z igre in učenja.

Ves čas se učijo
Otroci se namreč učijo od tistega, kar prednje položiš. Česa si želite, da bi se vaš otrok naučil? Kakšna sporočila naj sprejema? Naj bodo otroci izpostavljeni medijem in igračam, ki sporočajo tisto, česar jih želite naučiti.
Dognali so tudi povezavo med vsebino, ki so ji otroci izpostavljeni, in njihovimi izvršilnimi funkcijami, ki so pomembne pri učenju in razvoju in seveda tudi pri uspehu. To so veščine, ki nam pomagajo izbirati med različnimi aktivnostmi in nalogami ter tudi usmerjati pozornost. Izvršilne veščine vključujejo načrtovanje, organizacijo, uravnavanje časa, delovni spomin in celo uravnavanje lastnega vedenja.

Pravila naj ostanejo enaka
Najvišje tveganje za preveliko izpostavljenost napačnim vsebinam je v družinah, ki živijo v revščini ali kjer imajo starši nizko izobrazbo. Celo v teh družinah pa so se izvršilne funkcije izboljšale, če so otroci gledali izobraževalne oddaje.
Raziskovalci so ugotovili, da so otroci dnevno v povprečju izpostavljeni skoraj štirim uram televizije v ozadju. Otroci, katerih starši ustvarijo ljubeče in spodbujevalno domače okolje, v katerem pravila in pričakovanja ostajajo enaka in se ne spreminjajo, bolje nadzorujejo svoje vedenje, izkazujejo več empatije in se tudi akademsko bolje odrežejo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s