Svojega otroka morate razumeti

Ena izmed najpomembnejših veščin, ki se jih morate kot starši naučiti, je razumevanje svojega otroka. S tem lahko skrajšate neprijetne trenutke in stresne okoliščine, saj tako hitro prepoznate potrebe svojega otroka. S tem postanete učinkovitejši pri usmerjanju in spodbujanju razvoja svojega otroka. Vaš otrok ima povsem edinstveno kombinacijo osebnostnih lastnosti, zato boste morali biti pri raziskovanju, kaj deluje in kaj ne, zelo ustvarjalni. Vsaj na začetku, potem pa bo vedno lažje…

Da lahko začnete spoznavati in razumeti svojega otroka, je potrebno usvojiti nekaj osnov razvojne psihologije. Radovedno ga opazujte pri spanju, igranju in jedi. V katerih aktivnostih najbolj uživa? Na kakšno interakcijo se odziva? Se zna prilagoditi spremembam ali potrebuje nekaj časa, da se privadi na novo obraze in neznano okolje?

Nujnost pogovora
Čim več se pogovarjajte z vašim otrokom (tudi pred otrokovo verbalno fazo), saj je to ključnega pomena za pridobivanje informacij. Otrok vsrka prav vsako informacijo, kar pomeni tudi vsak vaš odziv in vaše čustvo, ne le vaše besede. Skozi poslušanje in opazovanje se uči o svetu.Preden otroko začne govoriti, lahko več pozornosti namenite govori telesa, zastavljajte veliko vprašanj. S tem dajete otroku občutek, da je vključen v pogovor in svoje občutke z vami deli skozi gibanje in glasove.

Samozavest
Razvijanje pozitivne samopodobe je zelo pomembno, saj v mladostništvu samozavest predstavlja velik del sreče in zadovoljstva. Starši s pozitivnim odnosom do svojega otroka s tem postavijo temelj, na keterem otrok gradi zdravo spoštovanje tako do staršev kot do sebe.

Vsaj do vstopa v šolo (pa tudi pozneje) otroci hrepenijo po preživljanju časa s starši. Občutek imajo, da so nekaj posebnega, da so sprejeti in ljubljeni. Zato najdite čas za svojega otroka! Skozi interakcijo z odraslim otrok pridobiva nova znanja in hitreje usvaja nove veščine. V razvojni psihologiji rečemo, da starši otrokova “vabijo v fazo otrokovega bližnjega razvoja”. O tem malo več prihodnjič.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s