Spodbujanje jezikovnih sposobnosti

Skrivnost spodbujanja jezikovnih sposobnosti predšolskih otrok s posebnimi potrebami je preprosta. Že samo to, da so v učilnicah z vrstniki s tipičnim razvojem, ima pozitiven vpliv. Raziskovalci so namreč ugotovili, da so povprečne jezikovne sposobnosti jesenskih sošolcev otroka bistveno napovedale otrokove jezikovne sposobnosti v pomladi – še posebej za otroke s posebnimi potrebami. Otroci v normalnem razvoju pri tem ne izgubijo popolnoma nič!
Rezultati podpirajo politike vključevanja v šolah, katerih namen je, da so učenci s posebnimi potrebami v istih učilnicah z vrstniki z običajno stopnjo razvoja.

Vključevanje otrok s posebnimi potrebami
»Učenci s posebnimi potrebami so tisti, ki se jih jezikovne sposobnosti sošolcev najbolj dotaknejo,« je povedala Laura Justice, profesorica poučevanja in učenja na Univerzi v Ohiu ter soavtorica študije. »Ugotovili smo, da so otroci s posebnimi potrebami v roku enega leta dobili velik zagon in naredili velik napredek glede svojih jezikovnih sposobnosti, če so bili v družbi vrstnikov z dobrimi jezikovnimi sposobnostmi.«
Po enem letu so tudi otroci s posebnimi potrebami razvili znanje jezika, primerljivo z otroki, ki niso imeli težav z motnjami v razvoju.

Vsi pridobimo
Jezikovna sposobnost otrok je bila izmerjena v jeseni in potem spet spomladi. Povprečna ocena vseh otrok v posameznem razredu je bila uporabljena za določitev relativnega položaja vsakega otroka v smislu razvoja jezika, pa tudi to ali so bili njihovi sošolci visoko usposobljeni, manj kvalificirani oziroma povprečni.
Medtem ko so se jezikovne sposobnosti vseh otrok izboljševale, je bil učinek najmočnejši za tiste s posebnimi potrebami. Hkrati to dokazuje, da jezikovne sposobnosti otrok, ki nimajo težav v razvoju, niso bile prizadete. Čeprav na razvoj vplivajo tudi učitelji (prvi rezultati nove raziskave kažejo, da celo najbolj), je pomembnost sošolcev vsekakor močna in nikakor ne zanemarljiva.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s