All you need is love*

Ljubezen je osnovno gonilo v življenju ljudi (ne samo v pesmi, ki jo prepevajo legendarni Beatli). Ko se “zaljubite” v svojega otroka in mu svoje pristne občutke tudi pokažete, ustvarjate dobro povezavo in postavljate trdne temelje otrokovi samozavesti.

Že po dopolnjenih dveh mesecih se dojenčki začnejo močno odzivati na svoje okolje – to počnejo predvsem z očmi. Zagotovo opažate, kako lahko dolgo časa strmijo v vaš obraz. Študije kažejo, da dojenčki nepremično strmijo samo v človeške obraze in ne v predmete, kar kaže na pomembnost človeške interakcije. Vaše zadovoljstvo, ko otrok strmi v vas, se zrcali v dojenčkovem nasmehu – in tako se sklene prav poseben krog zaljubljenosti in ljubezni.

Prvi otrokov ljubezenski odnos je pravzaprav z njegovimi starši. Le-ta odnos pomembno določa otrokovo samozavest in kako sebe sprejme pozneje: sem zabaven, me drugi lahko vzljubijo, znam biti pozoren in ljubeč do drugih…? Otroci, ki jim primanjkuje ljubezni v najzgodnejših letih, imajo pozneje kar nekaj težav s samozavestjo. Ne razumejo, kako naj izkazujejo ljubezen in ves čas se soočajo z občutki, da niso ljubljeni.

Pomembnost crkljanja
Če je vaš otrok starejši od štirih let, ne naredite napake, da je prevelik za crkljanje. Vaš otrok crkljanje vedno potrebuje, saj s tem sprožite pozitivno verižno reakcijo v možganih; aktivirajo se namreč centri za fizično bližino, sočutje in ljubezen. Študije kažejo, da je v družinah z veliko crkljanja, manj težav z jezo in agresivnim vedenjem. Otroci zelo potrebujejo bližino, vendar bodite pozorni na to, da se po petem letu zgodi povsem normalen odmik otroka od starša. Otroci potrebujejo manj sedenja v naročju in tolažbe, vendar še vedno uživajo v crkljanju predvsem zvečer ali ko so utrujeni. Kadar otrok pokaže željo ali potrebo po fizični bližini, ko zadovoljite – nikakor pa otroka ne silite v crkljanje. V mladostništvu (po desetem letu) je opazen še očitnejši odmik od potrebe po fizični bližini s starši.


Vse, kar potrebujemo, je ljubezen

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s