Zmagoslavja vašega malčka

V času, ko vaš najmlajši kobaca v drugo leto svojega življenja, se zgodi veliko stvari, ki bodo zanj in za vas prve, zato vam svetujemo, da imejte svoj fotoaparat vedno pri roki! Dejstvo, da se otrok spreminja že v fazi dojenčka, je neizpodbitno, prav tako pa vas v korakanju proti drugemu rojstnemu dnevu čakajo velike spremembe, ki so naravnost čudovite. Seveda je tudi to del vzgoje vašega otroka.

Risanje risbice
Kdaj:
15 mesecev
Pomen:
Njegove motorične sposobnosti se izpopolnjujejo in seveda otročiček začenja razmišljati tudi kreativno. Tisto, kar je videti kot čačke, je pravzaprav v očeh vašega malčka kot sonček ali rožica, kar pa je velik kognitivni skok naprej.
Naslednji korak:
Ko vam otrok pokaže risbico, ne skušajte takoj ugotoviti, kaj je želel narisati, pač pa ga raje vprašajte, na kaj njega spominja. Prav tako pa pohvalite njegov trud in se potrudite, da pohvalite kroge, ki jih je narisal ali pa barve, ki jih je uporabil.

Prepoznavanje delov telesa
Kdaj: 15 do 18 mesecev
Pomen:
Njegovo razumevanje besed in spomin se krepita in čeprav verjetno ne more izgovoriti imen delov telesa, lahko nanje pokaže, ko jih vi izgovorite.
Naslednji korak:
Enkrat tedensko mu predstavite nov del telesa, da mu pomagate zgraditi besedni zaklad in prav tako pokažite na predmete, ki jih srečata na sprehodu ali v vašem domu in mu povejte, kako se imenujejo.

Dojemanje šal
Kdaj:
18 mesecev
Pomen:
Otrok začenja prepoznavati stvari, ki ne grejo tako, kot bi morale. Če si skušate njegove hlače natakniti na glavo ali pa pojesti njegove prstke, bo hitro izbruhnil v smeh.
Naslednji korak:
Pomembno je, da se smejite z njim, ko odkrije nekaj zabavnega in humor uporabite tudi v njegovih izbruhih trme. Če denimo noče nositi kape, jo poveznite na svoje koleno in zelo verjetno je, da se bo vaš otročiček ne le smejal, pač pa vam tudi pokazal, kako je prav.

‘Rad te imam’
Kdaj:
18 do 24 mesecev
Pomen:
Sprva bo vaš otrok najverjetneje le oponašal vaše besede, a se bo sčasoma naučil, kaj pomenijo, ko bo vaš ljubeč glas povezal s toplim nasmehom in tonom glasu, ki ga boste uporabili, prav tako pa ne bo mogel pozabiti, kakšno veselje vam naredi, ko vam to reče sam.
Naslednji korak:
Prav tako pomembna pa so druga čustva, ki jih lahko otroku pomagate prepoznati. Več, ko se bo naučil o čustvih in emocijah, bolje jih bo znal obvladovati. Če ugasnete televizijo in začne jokati, mu povejte, da veste, da je žalosten zaradi tega, vendar bo vesel, ko se bosta igrala na vrtu.

Spoprijateljevanje
Kdaj:
18 do 24 mesecev
Pomen:
Otrok postaja vedno bolj samostojen in kaže tudi zanimanje za druge otroke, ki jih pogosto srečuje. Čeprav eno leto stari otroci s sovrstniki ne komunicirajo pomensko, je skupno igranje pomembno za razvijanje njihovih družbenih sposobnosti.
Naslednji korak:
Otrokom pustite, da se igrajo po svoje, vendar nikakor ne dovolite agresije ali tepeža, pač pa posezite vmes in jim denimo pokažite, kako si lahko igračko delijo.

Skakanje
Kdaj:
22 mesecev in starejši
Pomen:
Velik korak v razvoju vašega malčka prikazuje razvoj motoričnih sposobnosti, saj za skok potrebuje močno razvite mišice v nogah, stopalih in gležnjih in dobro ravnotežje, da se lahko ob pristanku ujame.
Naslednji korak:
Ko se enkrat nauči skakati, bodite pazljivi, saj se kaj lahko zgodi, da bo skušal skakati z vsepovsod, bodisi s stola ali postelje. Nikakor ga ne ustavljajte ali opozarjajte, naj bo previden, pač pa mu dajte priložnost, da ‘vadi’ pod vašim nadzorom. Pomembno je namreč, da se nauči uporabljati svoje nove sposobnosti in se hkrati nauči svojih omejitev.

 

Besedilo je bilo objavljeno v reviji Moj Sonček, 2008.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s